Hrvatsko društvo željezničkih inženjera

 

 

 • Poziv na radionicu

  Poštovane kolegice i kolege,

  pozivamo Vas na radionicu „Sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima i virtualna stvarnost“.
  U okviru radionice svi će sudionici moći testirati aplikaciju simulacije sigurne i rizične vožnje preko željezničko-cestovnog prijelaza korištenjem virtualnih naočala VR 360°.
  Video korišten u aplikaciji, snimljen je na željezničko-cestovnom prijelazu lokalnog naziva Trnava u Zagrebu.
  Aplikacija je izrađena u okviru projekta Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu nositelj je ovog projekta, a HŽ Infrastruktura partner na projektu
  Radionica i testiranje aplikacije održat će se u četvrtak, 6. srpnja 2017., s početkom u 14.00 sati u Klubu HDŽI.
  Radionicu će voditi doc. dr. sc. Danijela Barić, voditeljica projekta.

  Dođite i zakoračite u svijet virtualne stvarnosti!

   

   

   

   
 • Soft skills radionice u Klubu HDŽI

  U svibnju i lipnju HDŽI za svije članove organizira dvije radionice iz područja tzv. mekih vještina, što predstavlja nastavak edukativnih aktivnosti započetih još ranijih godina. Prva radionica - Asertivnost u komunikaciji s timom i nadređenim osobama, biti će održana 26. svibnja, a druga - Uspješno vođenje i timski rad, 09. lipnja ove godine.

  Obje radionice biti će održane u Klubu HDŽI s početkom u 13.30 sati. Predavač na radionicama će biti dr. sc. Elvira Mlivić Budeš iz Vedre kuće znanja.

  Radujemo se Vašem dolasku i sudjelovanju na radionici!

  Izvršni odbor HDŽI-a

   
 • Osnovana nova povjereništva HDŽI-a

  Izvršni odbor HDŽI-a na svojoj 18. sjednici održanoj 12. travnja 2017. donio je odluku o osnivanju novih povjereništava HDŽI-a na području čvora Zagreb, a zbog promjene ustrojstva HŽ Infrastrukture. Cilj osnivanja novih povjereništava je unaprjeđenje kvalitete rada te povećanje operativnosti povjereništava. Novoosnovana povjereništva su:

  1. HŽI Mehanizacija i Pružne građevine (povjerenik Predrag Horvat)
  2. HŽI Zagreb Centar (povjerenik Dean Lalić)
  3. HŽI Zagreb Zapad (povjerenik Branko Korbar)
  4. Klub HDŽI (povjerenik Marinko Popović)

   

  Osnivanjem novih povjereništava HDŽI-a ukidaju se postojeća povjereništva HŽ Zagreb RK i HŽI Mehanizacija. U novim povjereništvima imenovani su privremeni povjerenici, koji trebaju u roku od 90 dana provesti izbor za povjerenike.

   
 • Sastanak rukovodstva UEEIV-a i Konferencija o sistemskom inženjerstvu

  U nizozemskom Utrechtu održan je 29. ožujka ove godine sastanak predsjedništva Saveza europskih društava željezničkih inženjera (UEEIV). U uvodnoj riječi Predsjednik UEEIV-a Frans Heijnen predstavio je aktivnosti Saveza provedene u 2016. godini, istaknuvši važnost stručnog usavršavanja željezničkih inženjera, kao jedne od temeljnih zadaća UEEIV-a. S tim ciljem je predstavljen ambiciozni plan održavanja stručnih predavanja i konferencija u 2017. godini. Pored toga, u radu Saveza veliko značenje ima certificiranje Eurail inženjera, ali i jedno sasvim novo područje – sistemsko inženjerstvo, u kome UEEIV-a želi steći važnu ulogu u promociji i valorizaciji. Aktivnosti Saveza vezane su i za aktivnosti članica, tako da je nužno jačati međusobnu suradnju članica u vidu bilateralne suradnje pod okriljem UEEIV-a. Hrvatsko društvo željezničkih inženjera na sastanku rukovodstva UEEIV-a predstavljao je član Izvršnog odbora HDŽI-a Dean Lalić.

  U organizaciji Saveza UEEIV održana je 30. ožujka ove godine Konferencija o sistemskom inženjerstvu, u sklopu međunarodnog sajma željezničke industrije RailTech Europe 2017, koji je održan u Utrechtu od 28. do 30. ožujka. Na sajmu je održano više stručnih radionica, demonstracija, izložbi i predstavljanja raznih proizvoda i usluga koje se nude na europskome željezničkom tržištu. Sistemsko inženjersko jest interdisciplinarna vještina koja se bavi mogućnostima oblikovanja i upravljanja složenim inženjerskim sustavima, ali i upravljanja složenim inženjerskim projektima. Ono analizira i optimizira radne procese, identificira i upravlja ciljevima i rizicima te usmjerava i usklađuje aktivnosti pojedinih podsustava koji tvore složene sustave. Sistemsko inženjerstvo primjenjivo je u raznim stručnim područjima inženjerskog djelovanja, uključujući željeznicu koja svojom strukturom, složenošću te visokim kriterijima po pitanju sigurnosti i učinkovitosti zahtijeva upravo takvu upravljačku strukturu. U izlaganjima na Konferenciji predstavljena su dosadašnja iskustva i planovi za primjenu sistemskog inženjerstva na željeznici.

   
 • Teretni željeznički prijevoz između Azije i Europe

  U srijedu, 29. ožujka u organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera, Toma Bačić, član HDŽI i stalni suradnik britanskog željezničkog profesionalnog časopisa Railway Gazette International održao je predavanje pod nazivom: Teretni željeznički prijevoz između Azije i Europe - sadašnjost i budućnost. Održano predavanje upoznalo je slušatelje sa perspektivom razvoja željezničkih teretnih pravaca između Kine i Europe, sa postojećom i planiranom željezničkom infrastrukturom i vrstama vozila koja se na ovom prijevoznom putu koriste. Izravni prijevoz tereta između Kine i Europe počeo je prije 15 godina kada su Kineske, Mongolske, Ruske i Bjeloruske željeznice uvele izravan teretni vlak koji je prometovao na relaciji Kina – Europa. Od tada se teretni prijevoz ne relaciji Kina – Europa kontinuirano razvija kroz nekoliko paralelnih programa: modernizacija željezničkih koridora Trans Sibirske željezničke magistrale i magistrale BAM u Rusiji te kineskog programa Novi put svile, koji podrazumijeva financiranje i izgradnju niza željezničkih veza u azijskim državama. Na međunarodnom simpoziju o zrakoplovnom teretnom prijevozu nedavno je rečeno da željeznički prijevoz između Kine i Europe ozbiljno ugrožava avionski na toj relaciji. Vrijeme vožnje vlaka iz Kine u zapadnu Europu iznosi 14, zrakoplova 6, a broda do 45 dana. Uz to prijevoz željeznicom ima ogromnu stopu rasta od 65% godišnje, što najbolje govori o potencijalu ovog vida prijevoza.

Željeznice 21

Podupiruće članice 
 
 

Newsletter