Kao što je već najavljivano, Predsjedništvo HDŽI odlučilo je sazvati izvanredni Sabor HDŽI 23. rujna 2015. godine. Najznačajniji razlog za njegovo sazivanje zasigurno su promjene statuta koje moraju biti donesene do 30. rujna 2015. Naime, zakonodavac je novim Zakonom o udrugama, donesenim 01. listopada 2014. godine propisao neke nove odredbe koje svaka udruga treba unijeti u svoj statut. Ove se odredbe ponajviše odnose na jačanje transparentnosti poslovanja udruga, osnaživanju demokratskih mehanizama te reguliranju procedure kada udruga prestaje sa radom. Naravno, uz novi Zakon o udrugama, zakonodavac je donio i nekoliko propisa koje se odnose na područje financija i računovodstva, a sve s ciljem da se mogućnost financijskih manipulacija u udrugama svede na najmanju moguću mjeru, obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da su mnoge udruge postojale isključivo iz tih razloga.

Predsjedništvo HDŽI započelo je sa pripremama promjene Statuta HDŽI još krajem prošle godine, da bi prijedlog nacrta, izrađen od radne grupe, dalo na javnu raspravu pred početak ljeta 2015. Nacrt je bio objavljen na web stranici Društva te na taj način vidljiv svim zainteresiranim koji su imali želju i ambiciju sudjelovati u njegovom konačnom oblikovanju.

Nacrt statuta, osim što sadrži odredbe koje novi Zakon o udrugama smatra obveznim, obuhvaća i manje promjene organizacijske struktura Društva. Obveza svake udruge je da do kraja tekuće godine pripremi svoj financijski plan i program rada za iduću godinu te isti dade na donošenje skupštini, što implicira da će i Sabor HDŽI trebati održavati svoje sjednice najmanje jednom godišnje. Ovom obvezom, dosadašnja uloga Programskog vijeća gubi svoj značaj, te će dva upravljačka tijela HDŽI biti Sabor HDŽI i Izvršni odbor (dosadašnje Predsjedništvo HDŽI). Ovaj prijedlog poduprt je činjenicom da navedena dva tijela trebaju biti što operativnija, a njihova međusobna suradnja što kvalitetnija. Iz tog razloga, promijenjen je i broj zastupnika u saboru Društva, sa 45 na 35, s time da svako povjereništvo obvezno sudjeluje s najmanje jednim zastupnikom na saboru.

Obzirom na navedene organizacijske promjene Društva, Predsjedništvo HDŽI je odlučilo da je održavanje sabora zbog izmjene statuta dobar trenutak i za manje kadrovske promjene u Društvu. Pri tome, najznačajnija promjena je povlačenje dosadašnjeg predsjednika, Tomislava Prpića s čelnog mjesta, te prijedlog da Društvo dobije i prvu predsjednicu, doc. dr. sci. Danijelu Barić. Danijela Barić je uvažena profesorica na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i dugogodišnja istaknuta članica Društva, a u jednom mandatu i članica Predsjedništva HDŽI te svakako predstavlja snagu koja će Društvo obogatiti novim idejama i razvojnim aktivnostima. Iako je Predsjedništvo HDŽI imalo mandat do 2017. godine, procijenjeno je da trenutna odlična stabilnost Društva u organizacijskom i financijskom smislu doprinose odabranom trenutku za promjene, jer je logično da se one događaju upravo u takvim uvjetima.

Promjenama u statutu omogućeno je formiranje brojnih tijela i koordinacija u Društvu, a sve s ciljem da se što veći broj članova dobije mogućnost izravnog uključivanja u rad ili razvoj pojedinih projekata, stoga se ovaj prijedlog statuta s punim pravom može nazvati naprednim s bogatim razvojnim mehanizmima Društva.

Zbog navedenih promjena i razloga sazivanja sabora, on će imati karakter izvanrednog izvještajno-izbornog, s time da će novo vodstvo Društva morati u prosincu 2015. godine sazvati i redovni sabor, u skladu s odredbama novog statuta i Zakona o udrugama.