Hrvatsko društvo željezničkih inženjera je strukovna udruga koja se zalaže za afirmaciju željeznice kao ekološki prihvatljivog, energetski učinkovitog, konkurentnog i sigurnoga prometnog sustava. Izdajemo jedini stručni časopis željezničke tematike u Hrvatskoj te licenciramo inženjere za zvanje EURAIL-ING.

Hrvatsko društvo željezničkih inženjera je strukovna udruga koja se zalaže za afirmaciju željeznice kao ekološki prihvatljivog, energetski učinkovitog, konkurentnog i sigurnoga prometnog sustava. Izdajemo jedini stručni časopis željezničke tematike u Hrvatskoj te licenciramo inženjere za zvanje EURAIL-ING.

   

   

Zbog COVID-19 i posljedica potresa Klub HDŽI do daljnjeg ne radi

Epidemiološka situacija vezana za pandemiju virusa COVID-19 promijenila je svaki vid dosadašnjeg načina života u privatnom i u poslovnom smislu, i to ponajprije zbog zabrane okupljanja više od pet osoba. Uz to, potres koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine u Zagrebu oštetio je brojne građevine središnjeg dijela Zagreba te su tako oštećene i prostorije Kluba HDŽI. Obzirom na to, Klub HDŽI će do daljnjeg  biti zatvoren za društveno okupljanje i zajednički rad.

Sve prostorije Kluba su pregledane od strane ovlaštenog statičara, a Sektoru nekretnine u HŽ Infrastrukturi predana je i prijava oštećenja. U svakom slučaju, oštećenja prostorija nastala potresom trebat će sanirati kako bi boravak i rad u njima bio siguran.

 

HDŽI konferencija “Nove tehnologije u funkciji razvoja regionalnog željezničkog prometa” odgađa se do daljnjeg

Obzirom na stanje vezano za koronavirus COVID-19 te preporuke nadležnih tijela i institucija, HDŽI u dogovoru s partnerima privremeno odgađa stručnu konferenciju “Nove tehnologije u funkciji razvoja regionalnog željezničkog prometa” koja je trebala biti održana 03. travnja 2020. u Zaboku. Dogovoreno je da će se pratiti razvijanje situacije i daljnje preporuke te nakon 15. travnja 2020. razmotriti i predložiti novi termin održavanja konferencije.

Nove obavijesti o konferenciji bit će objavljene na ovoj mrežnoj stranici i zahvaljujemo svima koji su se pripremali za sudjelovanje te se nadamo skorom susretu i  održavanju konferencije prema već zacrtanom programu.

Dan inženjera Republike Hrvatske 2020.

Već petu godinu za redom, 2. ožujka 2020. godine obilježava se Dan inženjera u RH. Ovaj datum je odabran u spomen na 2. ožujka 1878. kad je u Zagrebu osnovan Klub inžinirah i arhitektah, preteča današnjeg Hrvatskoga inženjerskog saveza. U znak obilježavanja tog dana, Hrvatsko društvo željezničkih inženjera pokrenulo je redizajniranu mrežnu stranicu, a vodstvo Društva svim svojim članovima i inženjerima u željezničkom sektoru čestita Dan inženjera Republike Hrvatske.

Formiran Ured za marketing i reorganiziran Ured za edukaciju i certifikaciju

Na 7. sjednici Programskog vijeća HDŽI održanoj 22. veljače 2020. godine dogovorene su dvije promjene koje zadiru u organizacijsko funkcioniranje Društva. U sklopu toga, formiran je Ured za marketing i načinjene su reorganizacijske promjene u Uredu za edukaciju i certifikaciju.

Ured za marketing formiran je u cilju da postane stručna podrška radu Programskog vijeća. Kako količina poslova vezanih za marketinške aktivnosti Društva raste iz godine u godinu, stvorila se potreba za formiranjem stručnog tijela koje će biti nositelj ove vrste poslova. Tu se prije svega misli na poslove vezane za oglašavanje u stručnom časopisu, osmišljavanje, dizajniranje i nabavku promotivnog materijala, organizaciju stručnih i prigodnih događanja i slično. Programsko vijeće je za voditelja marketinga imenovalo Tomislava Prpića, a za koordinatoricu za oglašavanje i evente Željku Sokolović. Ovaj dvojac već se duži niz godina  bavi poslovima marketinga te će od sada ove poslove voditi unutar zasebne organizacijske jedinice. Prvi od poslova u novoj organizaciji bit će priprema stručne konferencije koja će biti održana 03. travnja 2020. godine u Zaboku. Predviđeno je da se u rad Ureda po potrebi mogu uključivati i ostali članovi, sukladno potrebama zadaća.

Obzirom da je edukacija članstva  jedna od ključnih aktivnosti Društva, zaključeno je kako Ured za edikaciju i certifikaciju ima izuzetno važnu ulogu u provedbi programskih aktivnosti Društva. Osim osmišljavanja edukativnih aktivnosti za članstvo i provođenja EURAIL-ING certificiranja, ured se treba usmjeriri i na proučavanje novih pristupa funkcioniranja željezničkih sustava u Europi. Tako UEEIV posljednjih nekoliko godina aktivno promovira sistemsko inženjerstvo kao  jedan od pristupa u upravljanju procesima složenih i interdisciplinarnih sustava, što svakako predstavlja izazov svakog željezničkog sustava, Iz tog razloga, ured će se u narednom razdoblju, uz dosadašnje aktivnosti vezane uz EURAIL-ING certificiranje, više angažirati u proučavanju i edukaciji članstva po pitanju sistemskog inženjerstva. Za ove aktivnosti, zadužen je Neno Kladarić koji je imenovan voditeljem Ureda za edukaciju i certifikaciju, dok je Branko Korbar imenovan koordinatorom za EURAIL-ING certificiranje.