Hrvatsko društvo željezničkih inženjera je strukovna udruga koja se zalaže za afirmaciju željeznice kao ekološki prihvatljivog, energetski učinkovitog, konkurentnog i sigurnoga prometnog sustava. Izdajemo jedini stručni časopis željezničke tematike u Hrvatskoj te licenciramo inženjere za zvanje EURAIL-ING.

Hrvatsko društvo željezničkih inženjera je strukovna udruga koja se zalaže za afirmaciju željeznice kao ekološki prihvatljivog, energetski učinkovitog, konkurentnog i sigurnoga prometnog sustava. Izdajemo jedini stručni časopis željezničke tematike u Hrvatskoj te licenciramo inženjere za zvanje EURAIL-ING.

   

   

Od 16. do 18. lipnja 2022. godine održan je početni sastanak (kick-off) partnera projekta Rail-Ing Network. Naziv ovog projekta može se prevesti kao „Strukovna mreža željezničkih inženjera“, a financiran je bespovratnim sredstvima u okviru EU projekata Erasmus+. Osim turskog društva željezničkih inženjera Demühder, koji je i vodeći partner, u projektu još sudjeluju tvrtka Certifer Aebt iz Njemačke i Hrvatsko društvo željezničkih inženjera (HDŽI).

Projektni tim

Početnom sastanku projekta, koji će se provoditi pod koordinacijom turskog društva željezničkih inženjera Demühder, nazočili su članovi projektnog tima HDŽI-a, generalni direktor tvrtke Certifer Njemačka i njihovog ureda iz Turske, projektni timovi relevantnih dionika, stručnjaci turske nacionalne agencije, predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor TCDD-a Metin Akbaş i zamjenik generalnog direktora TCDD Taşımacılık A.Ş Erol Arıkan.

Çetin Tekin

Sastanak je započeo pozdravnim govorom predsjednika Demühder-a Çetina Tekina, koji je naglasio kako se od projekta očekuje dobiti model primjenjivog procesa certificiranja inženjera koji rade u željezničkom sektoru. Pri tome, kao jedan od značajnijih certifikacijskih postupaka za certificiranje inženjera na željeznici je i „EURAIL-ING“ koji se provodi prema procesu Europske unije udruženja inženjera željeznice (UEEIV), a u Hrvatskoj ga provodi HDŽI.  Kolege iz Demühder-a žele za TCDD dizajnirati najbolji sustav certificiranja prilagođen njihovim potrebama, pri tome koristeći najbolje europske prakse. Uz prikupljanje i sistematiziranje znanja i spoznaja po navedenom pitanju svih partnera, sekundarni cilj projekta je uspostava strukovne mreže, kako bi inženjeri međusobno mogli razmjenjivati znanja i iskustva na svim područjima željezničkih sustava.

Uz predsjednika Demühder-a, skup su pozdravili  predsjednik HDŽI-a Goran Horvat i Selda Bıyıklı, generalna direktorica tvrtke Certifer Njemačka.

Goran Horvat

Selda Bıyıklı

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon pozdravnih govora predstavnika partnera u projektu, nazočnim članovima projektnog tima se obratio generalni direktor TCDD-a Metin Akbaş. U svom obraćanju pozdravio je inicijativu i ciljeve projekta te naglasio stratešku suradnju TCDD-a i turskog društva željezničkih inženjera. Time je jasno dao do znanja kako snažan i uspješan željeznički sustav ne može bez svojeg inženjerskog kadra, koji je nositelj svakog razvoja i napretka. Izrazio je veliko zadovoljstvo što na ovom projektu sudjeluju i inženjeri iz Hrvatske i Njemačke te potrebu da za međusobnom razmjenom znanja i iskustava, istaknuvši najznačajnije projekte TCDD-a i osnovne smjernice razvojnih planova do 2053. godine. Svoj govor završio je naglaskom na dugoročnom povezivanju partnera, što daje dodatnu vrijednost ovom projektu, te zahvalio svim sudionicima na dosadašnjem i budućem trudu.

 

Metin Akbaş

Razgovor predstavnika HDŽI-a s Metinom Akbaşom

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon govora Metina Akbaşa, predstavnici partnera projekta su svojim izlaganjima imali prigodu predstaviti svoje organizacije, njihove kapacitete i dosadašnje rezultate.

Drugog dana sastanka obavljen je tehnički posjet upravi željezničkog centra za edukaciju osoblja TCDD Taşımacılık AŞ Eskişehir te je razmijenjeno zajedničko iskustvo o digitalnim aplikacijama i njihovoj primjenu pri treningu željezničkog osoblja.

Projektni tim ispred Edukacijskog centra TCDD-a u Eskisehiru

Nakon provedenih planiranih aktivnosti uz aktivno sudjelovanje svih partnera, sastanak je završen uz dogovor oko termina i dnevnog reda sljedećeg sastanka koji se ima održati u rujnu u Berlinu.