Siemens CoreShield Data Capture Unit osigurava sigurno mrežno povezivanje bez kompromisa.

Svijet je povezan kao nikada prije. Rođenjem Industrije 4.0 i Industrijskog interneta stvari (IIoT), vidjeli smo monumentalni pomak od samostalnih ugrađenih sustava iz 1980-ih do sveobuhvatnog IIoT-a kakav imamo danas. A ovaj pomak prema IIoT-u samo će se ubrzavati kako budemo razvijali novije i pametnije načine analiziranja velike količine podataka.

​Već postoji značajna prisutnost povezanih uređaja u svjetskom IoT-u, a broj uređaja u stalnom je porastu. Iako će veliki broj njih biti konvencionalni uređaji za kućanstvo, mnogi će biti industrijska sredstva koja zahtijevaju stalnu povezanost kako bi poboljšali svoje procese.

I dok je jasno da ova povezanost donosi značajne prednosti, ona također uvodi novi krajolik kibernetičkih prijetnji. Industrije trebaju inteligentno rješenje za zaštitu podataka i održavanje sigurnosti kritičnih mreža. Jednostavno rečeno: da bi podaci bili doista korisni, moraju biti sigurni, ali i slobodno dostupni kada su potrebni. I tu nastupa Siemens CoreShield Data Capture Unit (CoreShield DCU) – rješenje koje je proizašlo iz ovog procvata povezivosti i Siemensove stručnosti u razvoju tehnologije za svaku veću industriju.

Siemens CoreShield DCU, dizajniran za pružanje povezivosti novih i starijih sustava, ističe se kao jedinstveno rješenje podatkovne diode u različitim poduzećima, od prijevoza do energetike, rudarstva do zdravstvene skrbi. Uz predanost pružanju 100%-tne zaštite od kibernetičkih napada, CoreShield DCU nudi siguran pristup podacima u stvarnom vremenu.

Siemens CoreShield DCU: Sigurnost, povezivost i usklađenost

Prvi takve vrste, CoreShield DCU omogućuje povezivanje bez rizika i neovisno o dobavljaču, a istovremeno čuva kritične mreže.

To čini izgradnjom sigurnog IT-OT mosta i omogućavanjem aplikacija u oblaku temeljenih na podacima za zadatke kao što su praćenje stanja mreže i oblaka, sigurna isporuka zakrpa i ažuriranja, prediktivno održavanje, optimizacija procesa i još mnogo toga.

Ključ CoreShield DCU-a je dokazana tehnologija podatkovne diode. Korištena u obrambenoj industriji dugi niz godina, tehnologija je dokazala svoju vrijednost za kritične aplikacije gdje je sigurnost temeljni zahtjev. Međutim, donedavno je za mnoga mala i srednja poduzeća bila previsoka. Kroz opsežna istraživanja i razvoj, Siemens je uspio dramatično sniziti cijenu ove tehnologije – čineći CoreShield DCU najisplativijim rješenjem za današnju sigurnu mrežnu povezanost.

Jamstvo sigurnosti: Siemens CoreShield DCU osigurava najvišu sigurnost koristeći dokazanu tehnologiju. Do danas nije bilo niti jednog slučaja da su podatkovne diode industrijske razine zaobiđene ili probijene vanjskim prijetnjama. Stvaranjem fizičkog prekida i hardverski nametnutih jednosmjernih podataka, CoreShield DCU eliminira rizik od vanjskih/internetskih napada koji utječu na kritične mreže za koje se može postići 100%-tna sigurnost. Rješenje se također pokazalo jednim od najpouzdanijih na tržištu s najvišim MTBF-om (srednje vrijeme između kvarova) u kombinaciji s opsežnom Siemensovom podrškom za proizvode.

​Besprijekorno povezivanje: Funkcionirajući kao most neovisno o dobavljaču, Siemens CoreShield DCU jamči besprijekorno povezivanje između IT i OT mreža, podržavajući sve glavne industrijske protokole. Omogućuje prikupljanje podataka iz OT mreža (kao što je, na primjer, iz pogonskih SCADA) i olakšava prijenos podataka u korporativne IT mreže ili oblak. Među ostalima, CoreShield DCU nudi izravnu povezanost s MindSphere, Microsoft Azure i Amazon Web Services. Dodatno, kompatibilan je s aplikacijama trećih strana koje se mogu prilagoditi svim potrebama.

Osiguravanje usklađenosti kibernetičke sigurnosti: Siemens CoreShield DCU nadilazi osiguranje kritičnih mreža; igra ključnu ulogu u osiguravanju usklađenosti kibernetičke sigurnosti. Svaka glavna smjernica kibernetičke sigurnosti preporučuje upotrebu tehnologije podatkovne diode kako bi se smanjio rizik od iskorištavanja sustava ili korisničkih podataka. CoreShield DCU je certificiran za usklađenost s IEC 62443-4-2 i dizajniran za usklađenost s drugim međunarodno priznatim sigurnosnim standardima. Zahvaljujući komunikaciji s IP-a na IP koja se ne može usmjeravati, CoreShield DCU čak ispunjava zahtjeve US NERC CIP (Critical Infrastructure Protection) za izolaciju.

 

Jedno hardversko rješenje – dva jedinstvena načina rada

CoreShield DCU nudi dvije različite konfiguracije, bilo da je potrebno sigurno nadzirati podatke ili omogućiti besprijekorno povezivanje za imovinu. Hardver omogućuje praćenje mrežnog prometa putem integrirane pristupne točke mrežnog terminala. Neovisan o protokolu, sigurno hvata tok bitova iz bilo koje imovine ili mrežnog segmenta u kritičnoj mreži, sigurno ga prenoseći na otvorenu mrežu.

U kombinaciji sa softverom Siemens CoreShield OWG, CoreShield DCU osigurava besprijekornu povezanost između postojećih sustava i korporativnih IT mreža ili širokih mogućnosti pružatelja usluga u oblaku. Ova jednostavna, ali vrlo sigurna konfiguracija omogućuje povećanje zaštite mreže ili omogućavanje razvoja Industrijskog IoT-a.

S nenadmašnom sigurnošću, sukladnošću i ekonomičnošću, Siemens CoreShield DCU doprinosi napretku industrija, uključujući transport, energetiku, rudarstvo i zdravstvo, u eri industrije 4.0 i industrijskog interneta stvari.

Primjena u transportnim industrijama

Siemens CoreShield DCU otključava svijet mogućnosti transportnim industrijama s podacima koji su sigurno snimljeni s kritičnih mreža.

Autonomna vožnja možda je spremna revolucionirati svijet vozila – ali ova tehnologija postoji već gotovo 10 godina kada su u pitanju vlakovi. Sustavi operativne kontrole koji se koriste za autonomne željezničke linije, poput onih u Hong Kongu, vrlo su osjetljivi i kritični za javnu sigurnost. Kao rezultat toga, u sustave je ugrađeno više sigurnosnih sustava za sprječavanje kibernetičkih napada. Problem? Ove zaštite od pogreške značile su da se ključnim podacima nije moglo pristupiti daljinski – podacima koji su se mogli koristiti za analizu i poboljšanje cijele mreže. Bilo je potrebno rješenje koje bi ove sustave moglo održati sigurnima, a istovremeno omogućiti pristup vrijednim podacima.

​Nakon implementacije CoreShield DCU, sada se podaci mogu uhvatiti iz mreža kritičnih za sigurnost u stvarnom vremenu i poslati diljem svijeta na praćenje i analizu. Podaci su također poslani u Njemačku tijekom ključne faze pokretanja za daljinsku podršku, kao i analizu grešaka sustava u stvarnom vremenu kako bi se smanjio zastoj. Bez dodatnih senzora za prikupljanje podataka i bez smetnji postojećim sustavima.

siemens.com/dcu
Zadržavamo pravo na promjene i pogreške.
Informacije dane u ovom dokumentu sadrže samo općenite opise i/ili karakteristike performansi koje ne moraju uvijek odražavati one opisane ili koje mogu biti modificirane tijekom daljnjeg razvoja proizvoda. Tražene izvedbene karakteristike obvezuju samo kada su izričito ugovorene sklopljenim ugovorom.