Hrvatsko društvo željezničkih inženjera je strukovna udruga koja se zalaže za afirmaciju željeznice kao ekološki prihvatljivog, energetski učinkovitog, konkurentnog i sigurnoga prometnog sustava. Izdajemo jedini stručni časopis željezničke tematike u Hrvatskoj te licenciramo inženjere za zvanje EURAIL-ING.

Hrvatsko društvo željezničkih inženjera je strukovna udruga koja se zalaže za afirmaciju željeznice kao ekološki prihvatljivog, energetski učinkovitog, konkurentnog i sigurnoga prometnog sustava. Izdajemo jedini stručni časopis željezničke tematike u Hrvatskoj te licenciramo inženjere za zvanje EURAIL-ING.

   

   

Izašao broj 4 Željeznice 21

Izašao broj 4 Željeznice 21

Izazovnu 2020. godinu Uredništvo Željeznice 21 završilo je uspješno, tiskanjem posljednjeg ovogodišnjeg broja prije Božića. Novi broj donosi čak pet stručnih radova različitih tema, tako da će većina čitatelja tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana moći uživati u njegovu sadržaju.

Grupa autora  Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci obradila je temu liberalizacije putničkog željezničkog tržišta u Hrvatskoj, što je vrlo aktualan proces koji je pred nama. Dva stručna rada odnose se na hibridna željeznička vozila, odnosno alternativne pogone primjenjive na željeznici. Prvi rad potpisuju Marin Dokoza iz Ernst & Young Savjetovanje d.o.o. i Timo Schmidt iz DB Engineering & Consulting GmbH, u kojem na vrlo pregledan način opisuju nove vrste pogona željezničkih vozila. Autor drugog stručnog rada je Bruno Gabud iz Siemens Mobility gdje analizirana moguću primjenu elektro-baterijskog vlaka Desiro ML  Cityjet eco na prugama u Hrvatskoj. Infrastrukturnu tematiku vezanu za kolosijeke na mostovima obradio je  dr. Amy de Man iz  nizozemske tvrtke Edilon Sedra BV. I na koncu, peti stručni rad napisala je Helena Luketić iz HŽ Putničkog prijevoza, u kojem opisuje Projekt MIMOSA čiji je cilj unaprjeđenje multimodalnih održivih prometnih rješenja i usluga za putnike u području određenom tim programom.

Osim stručnih radova, ovaj broj donosi i dva razgovora s uglednim željezničkim stručnjacima, dr. sc. Ivanom Bahunom, zamjenikom predsjednika Uprave Končara-Elektroindustrije d.d. i dipl. ing. Romanom Lavričem, menadžerom u tvrtki Siemens Mobility iz Beča.

 

Zbog COVID-19 i posljedica potresa Klub HDŽI do daljnjeg ne radi

Epidemiološka situacija vezana za pandemiju virusa COVID-19 promijenila je svaki vid dosadašnjeg načina života u privatnom i u poslovnom smislu, i to ponajprije zbog zabrane okupljanja više od pet osoba. Uz to, potres koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine u Zagrebu oštetio je brojne građevine središnjeg dijela Zagreba te su tako oštećene i prostorije Kluba HDŽI. Obzirom na to, Klub HDŽI će do daljnjeg  biti zatvoren za društveno okupljanje i zajednički rad.

Sve prostorije Kluba su pregledane od strane ovlaštenog statičara, a Sektoru nekretnine u HŽ Infrastrukturi predana je i prijava oštećenja. U svakom slučaju, oštećenja prostorija nastala potresom trebat će sanirati kako bi boravak i rad u njima bio siguran.

 

Dan inženjera Republike Hrvatske 2020.

Već petu godinu za redom, 2. ožujka 2020. godine obilježava se Dan inženjera u RH. Ovaj datum je odabran u spomen na 2. ožujka 1878. kad je u Zagrebu osnovan Klub inžinirah i arhitektah, preteča današnjeg Hrvatskoga inženjerskog saveza. U znak obilježavanja tog dana, Hrvatsko društvo željezničkih inženjera pokrenulo je redizajniranu mrežnu stranicu, a vodstvo Društva svim svojim članovima i inženjerima u željezničkom sektoru čestita Dan inženjera Republike Hrvatske.